sokken breien basissokWol & Co

Leer sokken breien je hebt opeens altijd een project dat je mee kan nemen. Je hebt maar weinig garen nodig, het is een leuk cadeau en je kunt allerlei motieven uitproberen in het been.

We hebben een boek geschreven over sokken breien: Draad! 4 sokken breien. Hierin leggen we (bijna) alles uit over het breien van sokken. Maar is sokken breien echt wel wat voor jou?

Hieronder vind je een paar kenmerken van het sokken breien, zo kun je een beetje inschatten of het breien van een sok iets voor je is.

Tip 1: brei sokken met sokkengaren

Brei je sokken altijd van een speciaal sokkengaren. Garens om sokken van te breien hebben polyamide in het garen om de draad extra stevig te maken. Je kunt je voorstellen dat tenen en hielen snel slijten en om dat (een beetje) te voorkomen, is de draad verstevigd. Vaak is het percentage polyamide 25%. Er wordt tegenwoordig ook wel geëxperimenteerd met natuurlijke materialen zoals netel of zijde om te verstevigen, maar dat is nog in ontwikkeling.

Ook handig voor sokken: ze moeten in de wasmachine kunnen. Dat staat altijd op het etiket aangegeven. Dat zie je op het label hieronder.

Wol & Co leer sokken breien hoeveelheid garen

Tip 2 kijk hoeveel garen je nodig hebt

Voor een paar sokken tot maat 46 heb je ongeveer 400 meter 4-draads garen nodig. Wat daarmee bedoeld wordt? Je hebt dikker en dunnen sokkengaren. In Nederland wordt van vrij dun garen sokken gebreid. Dat is het zogenaamde 4-draads garen. Er bestaat ook 6-draad en 8-draads en zelfs nog dikker sokken garen. Kenmerk in alle garens is het bijmengen van polyamide.Twee bolletjes van 50 g 4-draads garen hebben samen ongeveer 400 meter draadlengte. Precies genoeg voor twee sokken. Op alle bollen sokken garen staat trouwens wel hoeveel je nodig hebt. Hiernaast in de oranje cirkel vind je een voorbeeld.

Tip 3 leer eerst een been-eerst sok breien

Je kunt sokken beginnen bij de teen en bij de boord. Als je nog nooit sokken hebt gebreid, is het handig om te beginnen met een zogenaamde been-eerst sok. Een sok dus waarbij je begint met het been / de boord. Wij hebben een gratis basispatroon en dat kun je hier vinden.

Tip 4 kies je favoriete naald

Om sokken te breien worden vaak sokkennaalden gebruikt. Dit zijn kleine (20cm) breinaalden met aan beide zijden een punt. Je kunt ook sokken breien op een rondbreinaald. Je kiest gewoon wat je zelf het prettigst vindt.

Wol & Co leer sokken breien naalden

Tip 5 leer meer manieren van rondbreien

Sokken worden in het rond gebreid. Het is dus wel handig om dat te kunnen. Wil je leren hoe je dat doet, dan kun je ons magazine Werkdraad 2 rondbreien hier bestellen. Verder is het fijn als je sok niet afzakt en moet die dus een beetje rekbaar zijn. Dat bereik je door een rekbaar motief te gebruiken, bijvoorbeeld uit onze stekenbibliotheek.

Wol & Co werkdraad 2 rondbreien cover

Leer sokken breien door het gewoon te doen

Er wordt heel wat afgeschreven over sokken breien, in boeken maar ook op internet en op platforms. Het kan handig zijn om hier wat rond te neuzen, maar het kan ook een beetje ontmoedigend zijn. Onze tip is om vooral zelf lekker aan de gang te gaan. Ga zelf uitproberen of het wat voor je is en wat voor jou een handige manier is. In onze stekenbibliotheek zoek je een motief, je download het basispatroon  van de sok hiernaast en je kunt zo aan de gang.