https://wolenco.nl/product/draad-3-breien-en-kleur/Wol & Co
leer fair isle breien

Leer Fair Isle breien

Leer Fair Isle breien en er opent weer een heel nieuwe wereld voor je. Kleuren kun je combineren dat het een lieve lust is en je maakt iets unieks.

Het is wel goed om te bedenken dat dit soort breiwerk meer tijd vraagt en ook meer garen. Je investeert dus wat meer tijd (en geld) dan wanneer je een breiwerk in tricotsteek breit. We hebben een boek gemaakt waarin je alles over deze techniek kunt vinden: Draad! 5 Fair Ilse breien.Hieronder vind je vijf tips, zodat je een beetje meer weet waar je aan begint.

Tip 1: twee kleuren in 1 toer

Fair Isle breiwerk brei je met twee kleuren in één toer. Het is belangrijk om twee contrasterende draden te nemen, zodat je het in te breien motief goed kunt onderscheiden van de achtergrond.

Tip 2: gebruik het juiste garen

Hoe ruwer het garen is, hoe stabieler de steken en dus hoe regelmatiger je breiwerk er uit zal zien. Goede garens om mee te breien zijn bijvoorbeeld: Supersoft van Holst Garn, garens van Trollenwol of een IJslands garen, zoals Lett Lopi.

Fair Isle contrast in breiwerk

Tip 3: leer de draden aan de achterkant mee te nemen

De draad waarmee je niet breit, gaat achterlangs je breiwerk. Zorg ervoor dat je deze meegevoerde draad niet te strak aantrekt. Sla de twee draden bovendien nooit om elkaar heen. Zo raak je alle rek uit je breiwerk kwijt.

Leer fair isle breien achterkant

Tip 4: brei in het rond

Fair Isle brei je het handigst in het rond. Dat kan met een rondbreinaald en ook op vier naalden zonder punt. Als je in het rond breit, brei je altijd recht en zie  je het breiwerk steeds vanaf de goede kant. Dit maakt het makkelijker om het breischema te volgen en om te zien of het wel goed gaat allemaal.

Tip 5: bekijk het van een afstand

Bekijk je werk eens van een afstand. Je zit als je breit met je neus op je breiwerk en dan zie je elke onregelmatigheid. Leg je werk eens weg en bekijk het van een afstandje. Zo heb je meer overzicht.

leer Fair Isle breien

Tenslotte

Rondbreien is geen rocket science, maar het is wel handig om uitleg, tips en trucs op een rijtje te hebben. Die vind je in ons magazine Werkdraad 2 rondbreien.Je kunt altijd klein beginnen met bijvoorbeeld, een paar vingerloze handschoenen. Je neemt wat inbreimotieven uit onze stekenbieb en plakt die achter elkaar. Als je het rondje groot genoeg maakt om je hand doorheen te krijgen, dan heb je al een vingerloze handschoen

Wol & Co werkdraad 2 rondbreien cover