Ze zien er geweldig uit: gebreide kabels. Maar hoe maak je die kabels nu eigenlijk? Het eindresultaat ziet er ingewikkelder uit dan het in werkelijkheid te maken is.

Voor het breien van kabels heb je naast je breinaalden en garen nog één hulpmiddel nodig: een kabelnaald. Dit is een kleine breinaald met een deuk in het midden. De te kruisen steken (daarover straks meer) blijven zo goed op je kabelnaald staan.

Je kunt ook een ander soort kabelnaald tegenkomen: een soort haak. Ook hier is de kabelnaald zo gemaakt dat de steken die er op staan niet zomaar van je naald glijden.

Okay, je hebt een kabelnaald (of misschien gewoon een satéprikker om mee te beginnen) en je wilt je eerste kabel gaan maken.

Kabels worden meestal gebreid in een kolom rechte steken die aan beide zijden een kolom averechte steken heeft. Hierdoor ligt de kabel mooi op het werk en komt hij goed uit. Wij doen dat hier ook.

1. basis van de kabel

De kabel zelf maak je zo:

  1. Je breit tot de kolom rechte steken.
2 brei tot de kabel

2. Je pakt je kabelnaald en zet de eerste helft van de steken (hier zijn dat er drie) op de kabelnaald en houdt deze voor je werk.

3 zet de helft van de kabelsteken op een kabelnaald

3. Je breit de tweede helft van de steken (weer 3 st.) in de kolom rechte st.

4 brei de kabelsteken van de linkernaald

4. Nu pak je de kabelnaald, kruist deze voor je werk langs en breit de steken van de kabelnaald.

Zo je kabel is gedaan. Je ziet dat de steken in de kolom rechte steken een draai naar links maken. Doordat je de steken voorlangs gekruist hebt, draait je kabel naar links

5 brei nu de steken van de kabelnaald

Je kunt ook je kabel naar rechts laten draaien. Dit doe je zo:

  1. Je breit tot de kolom rechte steken.
2 brei tot de kabel

2. Je pakt je kabelnaald en zet de eerste helft van de steken (hier zijn dat er drie) op de kabelnaald en houdt deze achter je werk.

6 neem de helft van de steken achter het werk

3. Je breit de tweede helft van de steken in de kolom rechte steken.

7 brei de steken van de linkernaald

4. Nu pak je de kabelnaald, kruist deze achter je werk langs en breit de steken van de kabelnaald.

Zo je kabel is gedaan.

Dit is de basis van het kabels breien. Meer is het niet. Je krijgt variatie in kabels door de breedte van de kabel af te wisselen, de achtergrondsteek af te wisselen, kabels te mixen, de steek van de kabel te wisselen enz.

8 brei nu de steken van de kabelnaald

Een paar dingen is belangrijk te onthouden bij het maken van breiwerk met kabels.

  1. Je werkt trekt in, d.w.z. het wordt minder breed dan wanneer je tricotsteek zou breien.
  2. Je werk wordt dikker.
  3. Je hebt meer garen nodig om een trui van de juiste maat te krijgen dan bij tricotsteek.
  4. Kabels breien is niet ingewikkeld, maar het is wel een nauwkeurig werkje: je moet steeds op de juiste plek de steken kruisen. Dat betekent dus bijhouden waar je bent.
  5. Brei kabels met een niet te donker garen. Hoe lichter het garen, hoe beter je de kabels ziet.
  6. Brei kabels het liefst met een glad garen, zo zie je de kabels beter.

Nu weet je:

Voor het kruisen van in een kabel zet je altijd de eerste steken van de kabel op een kabelnaald. Door deze steken voor of achterlangs te kruisen, krijg je een links- of rechtsdraaiende kabel.

Hoe ziet een patroon met kabels er uit?

Kijk even naar het breisymbool rechts . Je ziet eigenlijk getekend hoe de kabel er na het kruisen uitziet: de steken rechts lopen voorlangs naar links.

K4V

Dan het breischema en de uitleg van het voorbeeldschema hierboven. Wat betekent die ‘K2/2V’? Dat wil zeggen dat je in de  Kabel  2 x 2 steken met elkaar Voorlangs kruist: K2/2V

Voor het kruisen in een kabel zet je altijd de eerste steken die gekruist moeten worden op een kabelnaald. Door deze steken voor of achterlangs te kruisen, krijg je een links- of rechtsdraaiende kabel.

2/2 geeft het totaal aantal steken van de kabel aan:2 + 2 = 4 steken in totaal.

Voor de K3/3V gaat het zelfde verhaal op. Je breit de kabel over 6 steken en je kruist de eerste drie met de laatste drie steken. In dit geval gaan de eerste drie steken voorlangs (de V!).

Breischema linksdraaiend

Wat als je de steken achterlangs wilt kruisen? Dan kun je het breisymbool hiernaast tegenkomen.

Ook hier is er getekend hoe het er uit ziet na het kruisen. Je kruist achterlangs: je maakt een Kabel  door 2 x 2 steken Achterlangs te leggen en met de andere 2 steken te kruisen: K2/2A

Als je naar het breischema hierboven kijkt, zie je dat je eigenlijk niet heel veel hoeft te doen voor een kabel. Het meeste is gewoon de basissteken breien. Alleen af en toe kruis je steken. Dit betekent natuurlijk wel dat je goed bij moet houden waar en wanneer je moet kruisen (of ‘kabelen’). Maar … echt ingewikkeld is het niet!

Meer over kabels lees je hier en hier.