I-cord ceintuur breien

Een i-cord ceintuur breien maakt je vest of jas helemaal af. Als je een vest (of een jas!) gebreid hebt waar een ceintuur omheen moet, is het wel fijn als de zijkanten van je ceintuur mooi zijn. Natuurlijk kun je de eerste steek van elke toer afhalen. Dat wordt zeker mooi. Let er bij het afhalen van de eerste steek dan wel op dat je steeds op dezelfde manier de afhaling doet. Recht of averecht afhalen maakt dus niet uit, maar wel dat je steeds hetzelfde doet.

Een i-cord ceintuur breien

Wij willen je toch graag nog een andere manier laten zien. Een ceintuur met een i-cord aan de zijkanten. Het idee is niet van ons, maar het is één van de vele geweldige ideeën van Elizabeth Zimmermann. Zij was een echt innovatieve breier en dit is één van haar goede invallen. Een i-cord is een gebreid koordje. We schreven er al eens over. Hieronder lees je hoe je zo’n ‘koordje’ gebruikt voor de zijkanten van je breiwerk. Wij vinden het mooi om een ribbelsteek te gebruiken. De ceintuur wordt dan echt aan twee kanten draagbaar. Maar ja, dat moet maar net bij je breiwerk passen. Kijk zelf wat je mooi vindt en experimenteer vooral.

Zo maak je de ceintuur

Je hebt garen en twee breinaalden zonder knop nodig. Hiermee zet je 10 steken op.

 ceintuur 1
1. Brei 7 steken recht.
Wol & Co i-cord ceintuur 2
2. Haal de werkdraad naar voren.
Wol & Co i-cord ceintuur 3
3. Haal de 3 resterende steken af.
Wol & Co i-cord ceintuur 4
4. Keer je werk en herhaal alle stappen.

De smalste ceintuur die je kan maken is met 7 st. Er zit dan maar één steek tussen de i-cord zijkanten. Je breit dan steeds 4 steken in plaats van de 7 die wij breiden.

Wij hebben hier gekozen voor 4 steken tussen de zijkanten, maar de breedte kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Dat is nou juist wat breien zo leuk maakt. Je kunt lekker je eigen gang gaan.

Zoals gezegd, schreven we al eens over het i-cord. Je kunt hier meer lezen over het i-cord of over een gestreept i-cord.

Veel breiplezier maar weer!