verschillende breinaalden

Hoe beïnvloeden de verschillende breinaalden je breiwerk? Het blijkt dat het materiaal waarvan je breinaald gemaakt is ook bepaalt hoe je breiwerk wordt!

We hebben al vaker geschreven over onze voorliefde voor het maken van proeflapjes. We vinden het leuk om motieven en steken uit te proberen. En als je het garen nog niet kent, is het goed om dat ook uit te proberen.

Maar het is ook belangrijk om met de juiste steken verhouding aan een project te beginnen. Eén steek verschil op 10 cm kan al een behoorlijk verschil in grootte betekenen.

Dit is een logisch verhaal en iedereen weet het wel zo’n beetje.

Materiaal van de breinaald

Maar, wat blijkt, niet alleen iemands hand van breien kan verschillend zijn. Ook het materiaal waarvan de breinaald gemaakt is, kan met hetzelfde aantal steken een ander resultaat geven!

Proef

We hebben de proef op de som genomen. We zetten 60 steken op en breiden 60 toeren. We hadden drie kantsteken aan beide zijden en 3 ribbels boven en onder. We gaan straks de tricotsteek meten over 54 steken en 48 toeren.

De naalddikte en het garen hielden we gelijk. Alle lapjes zijn door dezelfde breister (dank je wel Henriette!) gebreid. We hebben de lapjes gemeten voor het wassen en opspannen en erna. Het wassen hebben we trouwens op de hand gedaan met een wolwasmiddel. Eucalan in dit geval.

proeflapjes met verschillende naalden

Voor en na het wassen

Voor de conclusie is het niet belangrijk om te weten hoe de lapjes veranderden na het wassen. Het is wel belangrijk om te weten dát ze veranderden. Eén voorbeeld:

Het lapje gebreid op karbon naalden was voor het wassen

30 st x 40 tr = 10 cm x 10 cm en erna 37,89 st. x 43,64 tr. Het lapje is dus echt groter geworden. Het is belangrijk om een proeflapje te behandelen zoals je je project gaat behandelen, omdat je dan van tevoren weet wat je kunt verwachten.

Resultaten

Okay, nu de resultaten van de verschillende lapjes. Voor de volledigheid de hele opsomming.

Karbon

Materiaal: Supersoft van Holst Garn (opal)

Naald: 2,5  karbon

54 st x 48 tr = 14,25 cm x 11 cm

Omgerekend = 10 cm x 10 cm = 37,89 st. x 43,64 tr.

Hout

Materiaal: Supersoft van Holst Garn (tiffany)

Naald: 2,5 (berken)hout

54 st x 48 tr = 16 cm x 10,5 cm

Omgerekend = 10 cm x 10 cm = 33,75 st. x 45,7 tr.

Bamboe

Materiaal: Supersoft van Holst Garn (denim)

Naald: 2,5 bamboe

54 st x 48 tr = 15,75 cm x 11,5 cm

Omgerekend = 10 cm x 10 cm = 34,29 st. x 41,74 tr.

Aluminium

Materiaal: Supersoft van Holst Garn (cobalt)

Naald: 2,5 aluminium

54 st x 48 tr = 15,25 cm x 11,25 cm

Omgerekend = 10 cm x 10 cm = 35,41 st. x 42,67 tr.

Metaal

Materiaal: Supersoft van Holst Garn (sapphire)

Naald: 2,5 metaal

54 st x 48 tr = 15,5 cm x 11 cm

Omgerekend = 10 cm x 10 cm = 34,84 st. x 43,64 tr.

alle proeflapjes

En dan hebben we nog een set naalden met een andere vorm uitgeprobeerd. Dit zijn vierkante naalden van hout. We zullen dit lapje vergelijken met het lapje dat met de berkenhouten naalden is gebreid.

Cubics

Materiaal: Supersoft van Holst Garn (topaz)

Naald: 2,5 cubics (vierkante naalden)

54 st x 48 tr = 15,25 cm x 11,5 cm

Omgerekend = 10 cm x 10 cm = 35,41 st. x 41,74 tr.

cubics breinaalden

Zo op het oog lijken de verschillen in de lapjes klein. Maar stel je nu eens voor dat je een vest in het rond gaat breien. Met dit garen en met deze naalddikte moet je ongeveer 380 steken opzetten voor een medium vest.

380 steken opzetten

met opal (karbon) wordt je vest: 100,29 cm

met cobalt (aluminium) wordt je vest 107,31 cm

met sapphire (metaal) wordt je vest 109,07 cm

met denim (bamboe) wordt je vest 110,82 cm

met tiffany (hout) wordt je vest 112,29 cm

met topaz (cubics) wordt je vest 107,31 cm

met tiffany (hout) wordt je vest 112,29 cm

En dan blijkt dat er toch wel een behoorlijk verschil in grootte zal zijn als het vest af is.

lengte verschil proeflapjes

Verschil in lengte

Hierboven is het verschil in breedte bekeken. Ook in de hoogte laten de lapjes verschil zien. Als je een effen breiwerk hebt, is een hoogte verschil niet zo erg. Als er in cm aangegeven is waar je met bijvoorbeeld de armsgaten moet beginnen, doe je dat gewoon.

Het kan ook zijn dat je een (kleuren)motief breit. Dan maakt het wel uit hoe hoog je toeren worden. Staat er in het patroon dat je een motief vijf keer moet herhalen in de hoogte en worden je toeren korter dan het proeflapje dan wordt je vest ook korter en omgekeerd.

Dit is allemaal niet zo erg als je er rekening mee houdt. Je zult, wanneer je toeren anders uitpakken dan de toeren van het opgegeven proefje, je patroon aan moeten passen.

Gebruik je kennis

Wat een gedoe denk je misschien. Inderdaad, het is best wat gedoe. Aan de andere kant kun je ook je voordeel doen met deze kennis.

Stel je voor je gaat een trui breien en je proeflapje klopt net niet. In plaats van een andere dikte naalden te nemen, kun je ook breinaalden van een ander materiaal uitproberen!

En vergeet niet dat je veel tijd (en misschien ook geld) besteed aan het breien van een groot project. Het is dan de moeite waard om goed voor te bereiden, zodat je straks iets hebt dat je ook echt wilt dragen!

Wij zeggen, hup maar met die proeflapjes. En …. hang een label aan de lapjes met zo veel mogelijk informatie er op. Dan kun je altijd terug vinden wat je hebt gedaan.