Pakket Edwina hap shawl

De meeste mensen die breien, hebben wel eens wat gehoord over het warme breiwerk dat gemaakt werd en wordt op de Shetland Eilanden. Het kan erg koud en winderig zijn op deze noordelijk gelegen eilanden.

Veel begroeiing is er niet op de Shetland Eilanden, maar gelukkig men wel goed schapen houden op deze eilanden. Wol genoeg en dus is het logisch dat er van oudsher veel wol verwerkt en gedragen wordt op deze noordelijke eilanden.

Shetland_Islands

Warme shawls

De vrouwen op de de Shetlands droegen graag een warme shawl in plaats van een jasje. Zij legden die over hun schouders, kruisten de punten over de borst en knoopten de punten op de onderrug samen. Je kunt je voorstellen dat dit lekker warm is en veel soepeler zit dan een jasje.

 

De kantshawls van Unst zijn wereldberoemd, maar deze dunne shawls zijn veel te fijn om te dragen tijdens het dagelijks werk. Je hebt dan een robuuster breiwerk nodig.  Breiwerk dat tegen een stootje kan. Dat droegen ze op de Shetlands ook: de vrouwen droegen een ‘Hap’- shawl. Hap is het woord dat ‘warm’ betekent in het dialect van de Shetland eilanden.

Techniek van de hap-shawl

De Hap-shawl wordt gebreid van 100% wol, in ribbelsteek en heeft geen opgezette of afgekante randen.

Er wordt met fijn garen op dikkere pennen gebreid. De hap wordt in delen gebreid: eerst het middenstuk, dan volgt een brede rand (in vier delen gebreid) en daarna een kleinere rand met punten.

De shawl is heel soepel en rekbaar doordat er niet opgezet of afgekant wordt. Nou ja, je begint wel met het opzetten van 2 steken, maar dat zijn dan ook de enige.

 

Zelf een hap-shawl breien

Het leuke van een hap-shawl is dat je hem zo groot en zo klein kunt maken als je zelf wilt. Door het middenstuk groter te maken, of door de randen breder te maken, kun je de maat veranderen.

De versieringen in zo’n dagelijkse werkshawl zijn niet zo wild. Je kunt je voorstellen dat je gemakkelijk blijft hangen met een shawl waar veel gaatjes in zitten, bovendien moet er ook niet te veel wind doorheen kunnen waaien. In een hap-shawl zitten dus weinig gaatjes, maar wel wát.

Heb je zin om een Hap-shawl te breien? In onze shop vind je het patroon van Edwina. Een hap-shawl in één kleur. Of Grace, een hap met strepen.

detail Edwina Hap shawl

Grace hap shawl patroon