Wol & Co Haakse lapjes of mitered squares aan elkaar breien 1

Haakse lapjes of mitered squares aan elkaar breien

Haakse lapjes of mitered squares aan elkaar breien in plaats van aan elkaar naaien zal je veel werk besparen.

In ons vorige blog hebben we uitgelegd hoe je een haaks lapje breit. Leuk om te doen, of niet? En in dit blog geven we wat tips en trucs voor het aan elkaar breien van deze lapjes.

Ribbelsteek

We zeiden in het vorige blog al. Bij de ribbelsteek zijn je steken even breed als hoog. Dat is heel handig voor het opnemen van steken. Want van elke ribbel neem je één steek op. Je krijgt dan toch toch een vierkant lapje. Heel fijn, want je hoeft niet te rekenen.

Wol & Co Haakse lapjes of mitered squares aan elkaar breien 4

Wol & Co Haakse lapjes of mitered squares aan elkaar breien 4C

Opnemen

Je hebt dus een haaks lapje gebreid. Je volgende lapje wil je meteen aan het eerste lapje vast breien. Hiervoor ga je steken opnemen.

  1. Je neemt aan één kant van het bestaande lapje per ribbel 1 steek op. Dan heb je al de helft van het aantal steken dat je nodig hebt voor een heel lapje.
  2. De rest van de steken ga je opzetten. Je zet 1 middensteek op en dan weer net zoveel steken als het aantal dat je opgenomen hebt.

Dus bij ons lapje, bijvoorbeeld, namen we 15 steken op (1), zetten één middensteek op om daarna nog 15 steken op te zetten (2).

Opzet

Een handige opzet is de gebreide opzet of de lussenopzet. Beide opzetten vind je op onze ‘tips’ pagina.

Wol & Co Haakse lapjes of mitered squares aan elkaar breien 8
Wol & Co Haakse lapjes of mitered squares aan elkaar breien 9

Laatste steek nieuwe kleur

Als je de laatste steek van je lapje gebruikt als eerste steek van het nieuwe lapje, dan kun je deze laatste steek breien met de kleur van het volgende lapje. Dat is net het puntje op de i; zo is de eerste steek van je nieuwe lapje ook in de juiste kleur.

Lange reep

Door zo steeds een volgend lapje op te nemen, krijg je een reep van lapjes boven elkaar. Maar om een dekentje te breien, wil je niet alleen een lange reep. Je wilt ook lange repen naast elkaar. En die moeten dan ook nog het liefst aan elkaar gebreid zijn.

Wol & Co Haakse lapjes of mitered squares aan elkaar breien 5

Een nieuwe reep

Om een nieuwe reep te beginnen, zet je eerst de eerste zijde van het nieuwe lapje op, plus één middensteek. Dat zijn de roze steken op de breinaald die nergens aan vast zitten.

De volgende steken krijg je door langs de rand van het onderste lapje steken op te nemen. Wij zetten met roze 15 steken op, plus één middensteek, en namen daarna 15 steken op.

Wol & Co Haakse lapjes of mitered squares aan elkaar breien 10
Wol & Co Haakse lapjes of mitered squares aan elkaar breien 11
Wol & Co Haakse lapjes of mitered squares aan elkaar breien 14

Twee zijden opnemen

Het volgende lapje wordt gebreid door van twee lapjes de zijden op te nemen met daartussen de middensteek. De licht gele steken laten je zien waar je opneemt.

De middensteek kun je opnemen uit de schuine lijn van rechte steken van het lapje schuin onder het lapje dat je opneemt. De blauwe steken laten je zien hoe dat eruit ziet.

Tenslotte

TIP 1: Je ziet wel dat de lapjes een beetje één kant op trekken. Dat kun je oplossen door goed te blocken als je klaar bent met breien.

TIP 2: Als je alle eerste steken breit, kun je goed opnemen voor het volgende lapje. Maar als je de beginsteek afhaalt, dan kom je ‘vlees’ tekort om steken op te nemen.

Wil je meer technieken tot je beschikking hebben? Dat begrijpen we helemaal! Je kunt eens een kijkje nemen in onze webshop. We hebben eigen uitgaves en ook een kleine afdeling tweedehands boeken.

Goede garens zoals dit van Debbie Bliss, vind je in de betere handwerkzaak.