Fair Isle breien techniek en motieven

Tegenwoordig is het maken van meerkleurig breiwerk helemaal in en Fair Isle breien helemaal. In één toer worden verschillende kleuren gebruikt. Fair Isle (fer ail) is de term die over het algemeen gebruikt wordt. Strikt genomen mag je deze term alleen gebruiken voor het breiwerk en de motieven die van Fair Isle, één van de Shetland Eilanden, komen. Een algemenere term zou jacquard breiwerk zijn.

Technische zaken in Fair Isle breien

Fair Isle breien is een techniek om kleurig ingebreid breiwerk te maken. Verschillende kleuren worden gebruikt, maar in één toer worden nooit meer dan twee kleuren tegelijk gebruikt.

Het garen waar niet mee gebreid wordt, wordt achterlangs het breiwerk meegenomen. We noemen dit de meelopende draad ( in het Engels: stranded). Deze meelopende draad maakt dat er twee lagen garen op elkaar liggen. Dit maakt het Fair Isle breiwerk dubbeldik en dus dubbelwarm.

Als je met twee kleuren breit, is het belangrijk de draden nooit om elkaar heen te slaan. Eén draad wordt altijd van boven gepakt en de andere draad wordt altijd van onder gepakt. De steken die met het garen gemaakt worden dat van onder komt, zijn iets groter en daardoor iets beter zichtbaar in het breiwerk. De motieven moeten natuurlijk het best zichtbaar zijn en dus met de draad die van onder komt gebreid worden.

breien is gezond
Fair Isle breiwerk achterkant

Fair Isle breiwerk maak je het beste met een wollen gekaard garen. In een eerder blog over Shetland-garen hebben we al eens uitgelegd hoe dat precies zit. Vooral belangrijk is dat het garen niet ‘glibberig’ is, waardoor de steken instabiel worden.

Verder brei je Fair Isle breiwerk het liefst in het rond. Je ziet goed wat je doet, want je ziet steeds de goede kant van je werk. Bovendien is de draadspanning overal gelijk, omdat je altijd rechte steken breit.

De Fair Isle motieven zijn er van heel klein (peerie patterns) to groot. De maximale grootte van een motief is zo’n 25-31 steken. De motieven worden gebruikt als een all-over patroon en als band.

Het motief is symmetrisch en het liefst met een oneven aantal toeren. Zo kun je een centrale toer breien in een contrasterende kleur.

Wil je meer weten over Fair Isle breitechnieken, het zekeren en doorknippen van je werk, het zogenaamde steeken, en hoe je dat afwerkt? Dan is Draad! 5 Fair Isle breien wat voor je.

Fair Isle groot motief