Een streep in je boord

Een streep in je boord kan je breiwerk behoorlijk oppeppen. Waar je anders een saaie boord hebt, kun je nu met kleur werken. Je kunt, bijvoorbeeld, vast een streepje maken met de kleur van het pand in de boord van een trui. Of je laat de motiefkleuren in de boord terugkomen.

Maar …. een boord brei je afwisselend recht en averecht. En waar de averechte steken in de boord zitten, zie je de bovenkant van de steek van de voorgaande toer aan de goede kant van je werk. Als de voorgaande toer in een andere kleur gebreid is, zie je dus een mix van twee kleuren – de oude kleur en de nieuwe kleur.

Die mix kan een leuk effect geven en dan is het mooi meegenomen dat de kleuren mengen. Maar soms wil je een strakke scheiding tussen de twee kleuren.


Een strakke scheiding maak je zo:

1. Je breit je boord met kleur A in, bijvoorbeeld, 3 recht, 3 averecht, tot de gewenste hoogte.

2. Hierna moet je met kleur B starten. De eerste toer met kleur B brei je helemaal recht.

3. De tweede toer in kleur B brei je weer in het boordmotief. Je breit tot de gewenste hoogte.

4. Nu ga je weer verder met kleur A (of kleur C natuurlijk). Hier brei je weer een hele toer recht, waarna je volgende toeren weer in boordmotief breit.

Zo krijg je een scherpe scheiding tussen de verschillende kleuren.

Ten slotte over een streep in je boord…

Het is leuk om eens te experimenteren met strepen in een boord.

Een tip: wissel niet te vaak het boordmotief af met een rechte toer. Hierdoor kun je rek kwijtraken. Maar een paar toeren recht in een boord kan prima.

Wil je meer weten over strepen breien, dan vind je in Draad! 1 breien de basics een heel hoofdstuk over strepen.