Een gat in mijn sok

Er zit een gat in mijn sok! Ik probeer dit altijd te voorkomen, want het is makkelijker om een dunne plek te verstevigen, dan om een gat te dichten. Maar ja, ik ben te laat. Het gat moet dicht en de dunne plekken om het gat zouden verstevigd moeten worden. Ik ga het gat dichtweven.

Om het gat te kunnen dichten, oftewel te kunnen stoppen, heb ik nodig:

Een schaar, een stoppaddestoel, een stopnaald (die heeft een scherpe punt) en garen. Mijn sok is dik, dus ik kan hier met gewoon dun sokkengaren gaan stoppen. Heb je een dunnen sok, dan is speciaal stopgaren een optie.

Ik doe de paddestoel in de sok en gebruik een elastiekje om de sok niet te laten verschuiven. Dan ga ik aan de gang.

Iets buiten het gat begin ik met een rijgsteek van beneden naar boven en van boven naar beneden.

Als ik bij het gat kom, leg ik de draad over het gat en ga boven en onder het gat door met de rijgsteek.

Ben ik het gat over, dan doe ik nog een stuk of drie regels met rijgsteken.

Nu moet ik van links naar rechts hetzelfde doen.

Kom ik bij de draden die over het gat lopen, dan weef ik mijn draad door de spandraden. Ga ik in tegengestelde richting, dan weef ik precies contra. Waar ik eerst over de draad ging, ga ik nu onder de draad door.

Na het gat, dan doe ik nog een regel of drie met de rijgsteek.

Draden wegwerken aan de binnenkant en klaar is de sok!

Wil jij je eigen lievelingssokken breien? Dan is Draad!4 sokken breien echt iets voor jou. In ons boek vind je de ins en outs van het sokken breien. Vanaf het been of vanaf de teen, alles staat in ons boek.

Wol & Co Draad! 4 sokken breien