De kracht van breien

Breien kan een bevrijdende bezigheid zijn. Terrorisme- expert Loretta Napoleoni breit al haar hele leven. Op het moment dat haar leven in puin ligt, pakt zij het breien weer op. Al breiend ordent zij haar gedachten en probeert weer grip op haar leven te krijgen.

Geschiedenis en wetenschappelijk inzicht

Maar De kracht van breien is niet alleen een persoonlijk verslag. Het boek is ook een geschiedenis van het breien. Napoleoni laat in De kracht van breien zien hoe het breien de mens hielp overleven, hoe vrouwen er geschiedenis mee schreven en elkaar daarbij van generatie op generatie kennis en levenslessen doorgaven. Verschillende sociale, economische en politieke veranderingen in de wereldgeschiedenis passeren de revue; van de Spinning Bees in Amerikaanse Onafankelijkheidsoorlog en de breispionnen in de Tweede Wereldoorlog komt Napoleoni via het antimaterialisme van de hippies terecht bij het wildbreien tegen klimaatverandering.

En ook recent neurowetenschappelijke ontdekkingen komen aan de orde. Napoleoni haalt onderzoek aan waaruit blijkt hoe goed het is, voor lichaam en geest, om te breien.

De kracht van breien

Een goede vriend

Wij vonden het een heerlijk boek om te lezen, want we werden bevestigd in wat we al wisten: breien is goed voor je! Maar je vindt meer in het boek. Het boek leest lekker vlot, er staan veel leuke anekdotes in en aan het einde van het boek staan een paar patronen. Patronen van bijvoorbeeld een rastamuts naar aanleiding van het verhaal van Derek die in een kindertehuis leerde breien. Of van het sokkenpatroon dat Herbert Kitchener in de Tweede Wereldoorlog als staatssecretaris van oorlog liet publiceren om er voor te zorgen dat de soldaten geen al te kleurrijke sokken opgestuurd kregen.

Het boek is een goed cadeau voor jezelf of anderen in de komende donkere maanden. Misschien moeten we kerst wel in kleine kring vieren of zitten we in quarantaine. En dan is dit boek als een welkome vriend met goede raad: ga maar even breien!

De kracht van breien

Hoe een oeroud ambacht onze levens verbindt

Auteur: Loretta Napoleoni
2020, Balans
Prijs: € 21,99

221 blz.

ISBN 9789463821216