Breihulpjes voor de verzorging van je breiwerk

In deze aflevering over breihulpjes zijn de breihulpjes voor de verzorging van je breiwerk aan de beurt. Als je veel tijd, moeite en misschien ook wel geld in je project hebt gestoken is het wel fijn als het breiwerk mooi blijft en een tijdje meegaat. Hier vind je dus wat tips en materialen die wijzelf graag gebruiken voor het onderhouden van onze projecten.

Wassen

eucalan wolwasmiddel

Voor het wassen van ons breiwerk gebruiken we graag Eucalan. Dit is een handwasmiddel voor wol dat meteen ook een bescherming tegen mottenvraat geeft. En, heel fijn, je spoelt het wasmiddel niet uit. Je maakt dus een handwarm sopje met een klein beejte Eucalan. Je laat je project even weken (pas op bij nieuw breiwerk voor doorlopen). Als het genoeg geweekt heeft (ongeveer 15 minuten) dan druk je het overtollige water uit je breiwerk en laat het plat drogen. Eucalan koop je bij de beter handwerkzaak.

Drogen

Het drogen van breiwerk doe je plat, want dan zakt het niet uit. Op de vloer of op een logeerbed gaat prima, maar wij gebruiken graag een speciaal droogrekje voor breiwerk. Dit is een zogenaamd droogrek voor fijne was. Het heeft geen lijnen, maar staat op korte pootjes en is overspannen met gaas van textiel. Zo droogt je breiwerk snel met veel lucht op; helemaal als je het boven het trapgat hangt.

Pillen en pluizen wegwerken

Na een tijdje dragen komen er vaak pillen en pluizen op en aan je breiwerk. Dat komt doordat de vezels van de wollen draad losraken en aan elkaar gaan vervilten. Om deze bolletjes te verwijderen kun je een schaar gebruiken, maar het risico is wel dat je in je breiwerk knipt (weten wij uit ervaring!). Handiger zijn dan de speciale gereedschappen voor het verwijderen van pillen (zo heet zo’n bolletje). Wij gebruiken een ontpiller op batterijen. Deze heeft een beschermkapje over de mesjes zodat je nooit een gat in je breiwerk maakt. En we gebruiken ook de ouderwetse pillenkam die je gewoon over je breiwerk haalt.

Trek de pillen er in elk geval niet vanaf. Daarmee beschadig je de draad en slijt je breiwerk extra snel.

Een gaatje

En ja, soms heb je een gaatje in je breisel. Je bent ergens aan blijven hangen of je hebt een gat in, bijvoorbeeld, je sok gesleten. Dan is een reparatieset handig. Voor het stoppen van een gat gebruiken wij natuurlijk garen. Dat kan stopgaren zijn, maar natuurlijk ook het garen waarmee je gebreid hebt. Verder een stoppaddestoel en een maasnaald. Wij hebben een voorraadje maasnaalden van verschillende diktes. Als je wilt weten hoe je een gat stopt, kun je ons blog hierover lezen. Je kunt ook zichtbaar repareren (visible mending). Hier vind je een voorbeeld.