Brei weer eens een kerstbal

Hoe ga je het doen?

Brei weer eens een kerstbal! Weer eens? Ja, want we hebben al eens eerder een blog geschreven over het breien van een kerstbal. Hier vind je ons vorige blog.

Maar omdat we houden van kleine projecten om onderweg mee te nemen en ook nog eens van kleurig inbreiwerk (Fair Isle zogezegd) breien we af en toe een bal. Het motief in deze bal vinden we zo leuk dat we het graag met je delen.

Hieronder de teltekening van de kerstbal hieronder.

De teltekeninggeeft 1/4 deel van de bal weer. Je zet dus 3 x 4 steken op. Waar de tekening wijder wordt, is het de bedoeling dat je gaat meerderen. Wordt de tekening smaller dan ga je weer minderen.

Je hebt het volgende nodig:

  • Garen in twee contrasterende kleuren van dezelfde dikte, het voorbeeld is gebreid in Holst Garn Supersoft.
  • Breinaalden die bij het garenpassen en 0.5 mm dunner zijn
  • Bijpassende haaknaald om een lusje te haken
  • Markeerringen (eventueel)
  • Maasnaald
  • Vulling voor de bal

Zo ga je breien:

Zet met de achtergrondkleur 12 steken op en verdeel ze over de naalden. Plaats eventueel een markeerring na elk deel van de bal. Je kunt een markeerring van een afwijkende kleur gebruiken om het begin/eind van de toer aan te geven.

Start met toer 1 van het schema en herhaal het motief nog 3 keer. Brei alle 40 naalden van de teltekening.

Zorg dat je de opzet (onderkant van de bal) goed dicht maakt en vul de bal met de vulling. Knip de werkdraad af en rijg de draad door de overgebleven steken. Hecht de draad af en werk hem weg.

Afwerking

Haak een lus van ongeveer 10 cm en bevestig deze aan de bovenkant van de bal. Zo je bal is klaar.

Tenslotte

Heb je zin om meer ballen te breien? We hebben nog wat motieven om in te breien en die precies in een bal passen. Je kunt ze hier vinden (Fair Isle).

En wil je je verdiepen in Fair Isle breien? Dan kan Draad! 5 Fair Isle breien natuurlijk niet ontbreken in je studiemateriaal.

Of misschien wil je beter leren rondbreien of je kennis wat opfrissen, kijk dan eens naar Werkdraad 2 rondbreien.

Holst Garn Supersoft kun je trouwens bij Hooks & Yarn in Amsterdam en bij Trollenwol in Driebergen vinden. Een bezoek aan de winkels is trouwens meer dan de moeite waard. Daar zie je alle prachtige garens en accessoires in het echt!

Terwijl we aan het breien waren, zagen we ook nog jongleerballen voor ons of misschien een stapel kleine gekleurde ballen voor het blikgooien. Of misschien is er wel een peuter in je omgeving die een mooie kleurige bal kan gebruiken. Je kunt dus eigenlijk alle kanten op met een balpatroon.