Brei het andere pand tegengesteld

‘Brei het andere pand tegengesteld.’ Deze zin kun je zo maar tegenkomen in een breipatroon. De instructies voor één van de panden zijn dan gegeven. En de instructies voor het andere pand moet je zelf ‘even’ bedenken. Hmm, dan maakt een ontwerper er zich er wel wat gemakkelijk van af, misschien. Hieronder vind je een paar weetjes die handig zijn bij het lezen van en werken met een patroon waarin afkantingen, minderingen en meerderingen voorkomen.

Wol & Co workshop damesvest 2

Rechts en links

Allereerst kunnen rechts en links al verwarrend zijn in breiwerk. Wat is nou het rechterpand als je een vest breit? In de modewereld gaat men altijd uit van de drager van het kledingstuk. Dus het rechterpand is het pand dat de drager van het kledingstuk als rechts ervaart.

Minderen halve patent 1

De mindering

Dan heb je links- en rechtsleunende minderingen. Als je eens goed naar je mindering kijkt, zie je dat deze één kant op leunt. En als een mindering de ene kant op kan leunen, kan hij ook de andere op leunen. Soms staat er in een patroon niet eens dát je mindering een bepaalde kant op moet/kan leunen. Je moet dan zelf kiezen wat je mooi vindt. Daar is niks mis mee, maar je moet je wel bewust zijn van de keuze. Het is dus goed om te weten dat er links- en rechtsleunende minderingen zijn.

De meerdering

Voor meerderingen geldt hetzelfde als voor minderingen. Je hebt meerderingen die naar links gaan en meerderingen die naar rechts gaan. En als je dat weet, dan kun je kiezen. Hierboven zie je de raglan van een topdown gebreid vest. Je kunt goed zien dat de steken aan beide zijden van de raglan naar buiten wijzen. Dat zijn dus gespiegelde meerderingen.

Wol & Co franje afkanten

Afkanten

Als je voor een armsgat af moet kanten, heb je niet te maken met de richting van de afkanting, maar met de plaats. Een afkanting doe je altijd aan het begin van de toer, omdat dit de enige plaats is waar je sowieso kunt afkanten. Soms kant je dus aan de goede kant van je breiwerk af en soms aan de verkeerde kant. Je afkantingen zitteen dan niet helemaal precies op dezelfde hoogte. Maar dat is niet erg, want in een hele trui zul je daar niets van zien.

werkdraad 3 meerderen en minderen cover

Tenslotte

Wil je meer gedetailleerd informatie over meerderen en minderen, dan is ons magazine Werkdraad 3 Meerderen en Minderen een handig naslagwerk. Je vindt het in onze webshop. Bij onze Tips vind je de meest gangbare meerderingen en minderingen.

De werkdraden zijn ook bij echte stenen winkel te koop. Je vindt de werkdraden bijvoorbeeld bij Selden Sá in Oostrum, bij Trollenwol in Driebergen en bij Hooks and Yarn in Amsterdam.