Brei eens een kerstbal

Brei eens een kerstbal

Het blijft leuk om ballen te breien. In deze tijd ligt het voor de hand om een kerstbal te breien. Wij maken er een winterbal van, zodat je hem lekker kan laten hangen na de feestdagen.

Hoe ga je het doen?

De bal wordt in het rond gebreid. Dat kan op sokkennaalden of met de magic loop; net wat je fijn vindt breien. Je breit ook een beetje strak, want je moet de bal straks vullen en je wilt niet dat je de vulling door de steken heen ziet. Kies dus een naald die in elk geval 0.5 mm dunner is dan op de bolband staat aangegeven.

Je vind de teltekening van de kerstbal in onze stekenbieb, in de categorie Fair Isle.

Teltekening

De teltekeninggeeft 1/4 deel van de bal weer. Je zet dus 3 x 4 steken op. Waar de tekening wijder wordt, ga je meerderen. Wordt de tekening smaller dan ga je minderen.Doe dat op de manier die je het beste ligt. We hebben twee weken geleden iets geschreven over de AAB mindering. Misschien is het leuk om dat nog evente lezen.

Wat het je nodig?

  • Garen in twee contrasterende kleuren van dezelfde dikte
  • Breinaalden die bij het garenpassen en 0.5 mm dunner zijn
  • Bijpassende haaknaald om een lusje te haken
  • Markeerringen
  • Maasnaald

Aan de gang

Zet met de achtergrondkleur 12 steken op en verdeel ze over de naalden. Plaats een markeerring na elk deel van de bal. Je kunt een markeerring van een afwijkende kleur gebruiken om het begin/eind van de toer aan te geven.

Start met toer 1 van het schema en herhaal het motief nog 3 keer. Brei alle 40 naalden van de teltekening.

Zorg dat je de opzet (onderkant van de bal) goed dicht maakt en vul de bal met fiberfill of watten. Knip de werkdraad af en rijg de draad door de overgebleven steken. Hecht de draad af en werk hem weg.

Afwerking

Haak een lus van ongeveer 10 cm en bevestig deze aan de bovenkant van de bal.

Tenslotte

Heb je zin om meer ballen te breien? We hebben nog wat motieven om in te breien in de stekenbieb staan die precies in een bal passen.

Wil je je verdiepen in het rondbreien? Dan kan Draad! 2 rondbreien natuurlijk niet ontbreken in je studiemateriaal.