basissteek van het tunisch haken

Basissteek van het Tunisch haken

In dit blog leggen we je de basissteek van het Tunisch haken uit. Tunisch haakwerk maakt een weinig rekbare stof. Als je sokken wilt haken is dat onhandig, want die moeten rekken. Maar als je, bijvoorbeeld, een tas wilt haken is dat handig, want voor een tas wil je zo min mogelijk rek.

De techniek van het tunisch haken houdt het midden tussen breien en haken. In de heengaande naald haak je de steken en laat je elke steek op de naald staan. Het ziet er na de toer uit als een toer breiwerk. In de teruggaande naald haak je alle steken op de naald tot je nog één steek over hebt. Nu ziet het er uit als haakwerk. Je tunische haaksteken zijn klaar na een heen- en een teruggaande toer.

Het oefenen van tunisch haakwerk doe je met een gewone haaknaald. Je hoeft maar een klein lapje te maken. Maar als je groter werk wilt maken in deze techniek is het handig om een speciale tunische haaknaald aan te schaffen. Er zijn naalden die lijken op een breinaald met een haak aan het einde en er zijn tunische haaknaalden met een verwisselbare kabel. Ook kun je tunische haaknaalden kopen met aan beide zijden een haak. Met deze naalden kun je ook projecten in het rond haken of met twee kleuren haken.

De naald die je gebruikt bij het tunisch haken is één of twee maten dikker dan op de bolband staat aangegeven. Zo krijg je toch een mooi vallend haakwerk en geen plank.

Als je de basissteek van het Tunisch haken maakt, keer je het werk niet. Je haakt heen en terug met dezelfde kant voor.

  • Om te oefenen heb je nodig:
  • Garen,
  • een tunische haaknaald twee maten groter dan op de bolband aangegeven staat,
  • een veiligheidsspeld.

Aan de slag!

stap 1

Stap 1

Haak een ketting van 20 lossen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wol & Co, stap 2 - bobbeltje oppakken

Stap 2

Voor de eerste heengaande toer pak je vanaf de tweede losse van elke volgende losse het bobbeltje aan de achterkant van de steek op. Als je op deze manier de eerste toer maakt, past de opzet straks mooi bij de afkanting.

Wol & Co, stap 3 - heengaande toer

Stap 3

Je begint dus in de tweede steek van de ketting. Je haalt een lus op en laat die op de haaknaald staan. Als je alle steken gehad hebt, heb je 20 steken op je naald staan.

Wol & Co, Tunisch Haken stap 4 - twee steken samen haken

Stap 4

Nu ga je de teruggaande toer haken. Hiervoor haal je eerst een lus door de eerste steek. Met steek bedoelen we hier de steken (lussen) die op je naald staan. Daarna haak je steeds twee steken tegelijk. Hierboven zie je hoe twee samengehaakte steken er uit zien.

stap 5

Stap 5

Als je klaar bent met de toer heb je nog één steek op de naald staan.

Wol & Co, stap 6 - start met het tweede lusje

Stap 6

Nu ga je weer een heengaande toer haken. Hiervoor pak je steeds een verticaal lusje op. De eerste lus die je oppakt is de tweede lus van recht dus de eerste na de haaknaald, zie de foto.
Je laat de lussen weer op de haaknaald staan en aan het einde van de toer heb je 20 steken op de naald staan.

Wol & Co, stap 10 en 11 - leg de draad in de veiligheidsspeld

Stap 7 – 11

7. Voor de teruggaande toer haal je weer één lus door en daarna steeds twee lussen tegelijk tot je nog één lus op de naald hebt staan.

8. Herhaal toer 6 en 7 een paar keer.

9. Je hebt misschien gemerkt dat het oppakken van de laatste verticale lus niet altijd gemakkelijk is.

Om een mooie linkerkant te krijgen is er een truc.

10. Na een heengaande toer steek je een veiligheidsspeld door de laatste steek, maar sluit hem nog niet.

11. Leg de draad (waarmee je de eerste steek van de teruggaande toer door gaat halen) in de open veiligheidsspeld.

Stap 12

Sluit de speld en haal een lus door de eerste steek. Dit was je eerste steek van de teruggaande toer. Maak de teruggaande toer op de gewone manier af.

Wol & Co, stap 13 -heengaande toer tot laatste steek

Stap 13

Maak een heengaande toer tot de laatste steek.

basissteek van het tunisch haken stap 14 -maak de laatste steek

Stap 14

De laatste steek van de toer maak je door in te steken waar de veiligheidsspeld zit. Haal een lus op. Steek de speld weer door de laatste steek en leg de draad ook weer in de speld, zoals bij stap 11. Je toer is klaar.

basissteek van het tunisch haken

Stap 15 – 18

15. Herhaal nu 12 t/m 16 tot je het lapje groot genoeg vindt.

16. Haak een teruggaande toer.

17. Om af te hechten haak je nu een toer halve vasten.

18. Knip de werkdraad op 20 cm af en trek de lus door.

Je lapje is klaar. Je ziet nu ook goed dat de opzet en afkanting mooi gelijk zijn. En zie je hoe de basissteek van het Tunisch haken een mooi lapje geeft, het lijkt wel geweven.