bandweven op inkle loom

Bandweven

Bandweven en breien lijken niet zo veel gemeen te hebben, maar tijdens het maken van ons laatste boek Draad! 5 Fair Isle breien kwamen we erachter dat veel inbreimotieven uit weefpatronen komen en dan in het bijzonder uit gewoven banden. Die banden worden ook gebruikt om de binnenkant van de ‘steek’ af te werken of om een vest mee te versieren.

Ooit hebben we een bandweefgetouw gekocht. Zo’n getouw heet een inkle loom. Tijdgebrek maakt dat het bandweven nog niet erg opschiet, we zijn nog niet verder gekomen dat een korte band die nu aan een autosleutel zit en een lange band die nog op een toepassing wacht. Wachtend op meer tijd volgen we alvast blogs en Facebook groepen, waarvan we er graag een paar met je delen.

Het Bandweefblog

Een heel leuk en informatief blog over bandweven is Het Bandweefblog van Marieke Kranenburg. Marieke maakt prachtige banden en probeert verschillende technieken uit. Wat we vooral heel fijn vinden: ze wil de kennis over band- en kaartweven vastleggen en doorgeven. Die missie komt ons bekend voor als het om breitechnieken gaat. Op het blog vind je een aantal pagina’s met uitleg en video’s, superhandig als je met bandweven of kaartweven wilt beginnen. Wil je een workshop of cursus volgen, dan kan je in de agenda checken waar en wanneer dat kan. Je kunt ook in je eigen tempo een online cursus doen.

Marieke geeft verder nog een paar links die we hieronder ook even belichten. Het Bandweefblog is voor ons echt een goed uitgangspunt en een plek van inspiratie.

Bandweven en kleur

Het weven van banden leent zich bij uitstek voor experimenten met kleuren. Annie MacHale van het blog A spinner weaver is zo’n wever met een fantastisch kleurgevoel. Op haar blog zie je niet alleen de mooiste banden, maar Annie deelt ook de patronen ervan. Daarnaast brengt ze ook boeken uit over het weven van banden, kleur en meer. Ook als je niets met bandweven hebt een bezoekje waard vanwege de kleurcombinaties.

Backstrap weaving

Laverne Waddington is een backstrap weaver en weeft wat meer ingewikkelder banden. Kijk op haar blog Backstrap Weaving hoe deze manier van weven precies werkt en wat de historische connecties zijn. Ook Laverne publiceert regelmatig boeken en artikelen.

Nederlandse groep op Facebook

Raad en advies van ervaren mensen is altijd fijn als je begint met een nieuwe techniek. Voor beginnende en gevorderde bandwevers is er een Nederlandse Facebook groep. Hier kan je je werk laten zien, om advies vragen en inspiratie opdoen. Je vindt er ook wat documenten met tips en uitleg.

Boek

Net zoals de meeste mensen vinden wij het fijn om uitleg en patronen in een boek bij de hand te hebben. Als je gaat bandweven kom je dan onvermijdelijk bij The Waever’s Inkle Patterns Directory uit. Het boek geeft op zich goede uitleg en tips en wat heel leuk is: een flinke hoeveelheid patronen met de geweven band erbij. Eerlijk gezegd zijn we wel heel blij met de verhelderende video’s op Het Bandweefblog van Marieke. Het boek is, zoals wel vaker, veel tekst en niet zoveel duidelijk beeld, dus een video helpt dan echt.

Tenslotte

Wij vinden bandweven een intrigerende handwerktechniek en raken elke keer weer geïnspireerd door de motieven en kleuren. Het weven zelf vinden we heel relaxed. Je komt al snel in dezelfde flow als bij het breien. Hopelijk hebben we je op het spoor gezet van een fijne handwerkhobby.