Afkanten is noodzakelijk om je breiwerk tot een goed einde te brengen. Je kunt nu eenmaal niet zomaar de breinaalden er uit trekken.

Hieronder vind je de standaard afkanting, de gehaakte afkanting en een variant van de gehaakte afkanting die je kunt gebruiken wanneer je echt geen wol meer over hebt.

In ons boek Draad! 1 breien – de basics wordt het afkanten uitgebreid uitgelegd, net zoals alle andere basistechnieken van het breien.

 

Standaard afkanting

Deze manier van afkanten wordt het meest gebruikt en geeft een stevige rand.

 

 

Gehaakte afkanting

Je gebruikt de linkerbreinaald met de steken en een haaknaald. Het resultaat is gelijk aan die van de standaard afkanting, het werken met de haaknaald kan gewoonweg prettiger zijn.

 

 

Gehaakt afkanten zónder draad

Soms komt het voor: je bent aan het begin van het afkanten of nog erger: al halverwege, en merkt dat je niet genoeg draad meer hebt. Dan kun je deze manier van afkanten gebruiken. Let wel heel goed op dat je het zo losjes mogelijk doet!