5 tips bij het kopen van sokkengaren

We geven je hier 5 tips voor het kopen van sokkengaren, want sokken breien is één van onze favoriete bezigheden. En investering in goed sokkengaren is de moeite waard, want het is zonde om veel werk te verzetten en dan ontevreden te zijn met het resultaat. Hieronder vind je tips voor het kopen van sokkengaren.

Tip 1

Koop een garen waar naast de hoofdvezel 20% – 25% nylon of polyamide in zit. Nylon zorgt voor een langer leven van je draad.

Tip 2

Let op de stevigheid van het garen zelf. Hoe strakker het in elkaar gedraaid is (de twijning van het garen), hoe sterker het garen zal zijn. Ook het aantal draden in de draad zelf (4-draads of 6-draads) is belangrijk voor de stevigheid.

Tip 3

Het garen moet elastisch zijn en vocht op kunnen nemen, zodat in de loop van de dag je sokken ook nog lekker zitten.

Tip 4

Het is handig als je sokken in de wasmachine kunnen. Lees de wasvoorschriften op het garenlabel hierop na voordat je het garen koopt.

Tip 5

Als je niet tegen wol kunt, check dan het label van de zgn. katoenen sokkengarens goed. Vaak zit er toch wol in zo’n garen om het garen rekbaar te houden.

Tenslotte

We bloggen regelmatig over de technieken van het sokken breien, het ontwerpen van sokken of het repareren van sokken. We hebben soktabellen met alle maten en zelfs een sokformulier dat je gratis kunt downloaden. Hiermee kun je zelf de ideale sok ontwerpen en berekenen. Maar je kunt natuurlijk ook één van onze gratis patronen downloaden.

Ben je geïnteresseerd in het repareren van je sokken? Evelien Verkerk, een kenner van antiek breiwerk, blogt hier over het stoppen van kousen. Altijd leuk om haar site eens te bezoeken.