verschillende breinaalden

Welke naalddikte?

Laatst spraken we iemand die vroeg wat we van haar breiwerk vonden. Was het niet te strak? Eigenlijk wist ze zelf het antwoord al, maar de wikkel zei toch echt dat ze díe naalddikte moest gebruiken.

Wanneer we op beurzen staan, maar ook per mail, krijgen we vaak de vraag op welke naalddikte een bepaald garen gebreid moet worden. Een logische vraag zou je denken, want bij elk garen hoort een bepaalde naalddikte. Toch?

Soms heb je geluk en is de aangegeven naalddikte precies de dikte die je goed vindt. Maar meestal is er wel wat experimenteren nodig voor het bepalen van de juiste naalddikte voor JOUW hand van breien en dat ene speciale project dat je gaat maken.

Wol & Co wikkel met naalddikte close

Aangegeven naalddikte

Op de meeste bollen staat op de wikkel wel een aanbevolen naalddikte. Je zou dit als beginpunt kunnen nemen wanneer je aan je proeflapje begint.

In patronen staat ook vaak een aanbevolen naalddikte. Maar hier staat dan ook vaak weer wat achter. Je ziet dan zoiets staan: rondbreinaald nr. 2,5 of een naalddikte die het gewenste aantal steken van de stekenproef geeft. 

Dat laatste stukje …of een naalddikte die het gewenste aantal steken van de stekenproef geeft, is belangrijk. Dit betekent dus dat het ook 2 mm of 3 mm naalddikte kan zijn (in dit geval). Het hangt helemaal van je hand van breien af! Brei je strak dan moet de naald misschien wat dikker zijn. Brei je los dan moet de naald waarschijnlijk wat dunner.

Wat voor project ga je maken?

Het soort project dat je gaat maken, bepaalt ook voor een deel de naalddikte.

Wol & Co sok nalle strak gebreid
Ga je een sok breien dan wil je strak breiwerk, want je sok slijt dan minder.
Wol & Co Grace, ribbelsteek close
Ga je een shawl, zoals Grace, breien dan wil je soepel breiwerk, want een shawl moet mooi vallen.
Wol & Co vest 7 Veljestä
Een vest zit er tussen in, dat moet niet te strak en niet te los zijn. Je wilt geen plank dragen en je wilt ook niet dat je vest gaat uitzakken.

Welke techniek ga je toepassen?

Ook de techniek die je gaat gebruiken in je breiwerk bepaalt natuurlijk wat voor soort naalden je gebruikt.

Een ajourbreiwerk brei je op dikke pennen. Het moet gaterig worden.

Een Fair Isle breiwerk brei je zo dat het mooi dicht wordt, want je wilt de meegevoerde draad aan de achterkant niet zien.

En zo is de steekverhouding in tricotsteek anders dan in kabelbreiwerk.

Wol & Co ajour breiwerk
Ajourbreiwerk, zoals Mari,  wordt los gebreid op dikkere pennen dan de wikkel voorschrijft.
Wol & Co Sophie Fair Isle breiwerk
Het Fair Isle breiwerk van Sophie moet dicht worden.

Proeflapjes maken

Het advies voor een naalddikte is dus wel handig, maar alleen als startpunt voor je proeflapje.

Wij breien heel wat proeflapjes om te zien wat wij mooi vinden. Ja, wat WIJ mooi vinden, want wij moeten het dragen. Ga dus van je eigen smaak en voorkeur uit bij het bepalen van de naalddikte waarop je gaat breien.

Hier zie je zo’n proeflapje waarin drie naalddiktes uitgeprobeerd zijn. Een gebreid gaatje geeft één millimeter naalddikte aan.

Het onderste stuk is dus op naalden 4 gebreid, het middelste op naalden 5 en het bovenste op naalden 6. Uiteindelijk kozen we voor naalden 5, want we vonden (na het wassen) dat 4 te strak bleef en 6 te los.

Wol & Co bepalen naalddikte proeflapje

Dus …. experimenteer en maak proeflapjes! Dan zie je voordat je project af is al wat het garen doet en krijg je het resultaat waar je op hoopte.

De garens die we gebruikten

  • shawl en Fair Isle: Supersoft van Holst Garn. 
  • sok: Nalle van Novita. 
  • vest: 7 Veljestä van Novita. 
  • ajourbreiwerk: Titicaca van Holst Garn. 
  • proeflapje: Coast van Holst Garn gemengd met Kid Mohair van Adriafil. 
  • de wikkel zit om een bol Nalle Taika van Novita.