wassen en blocken

Wassen en blocken

Wassen en blocken

Als je project klaar is, volgt de afwerking: wassen en blocken. Blocken noemen we in goed Nederlands ook wel opspannen. Vooral kant projecten als de hapshawls Grace en Edwina en de alpaca kantsjaal Mari komen pas écht tot hun recht na het wassen en blocken.

Even een waarschuwing vooraf: neem de tijd voor deze klus. Het is de finishing touch voor al het werk dat je in het project hebt zitten. Het maakt je shawl echt af en mooi. Maar het neemt wel even wat tijd in beslag.

 Het wasmiddel

eucalan

Eerst het ‘wassen’ van je shawl. Het is natuurlijk niet echt wassen. Je ‘baddert’ je shawl meer. Vul een wasbak, wasteil, kinderbadje of gewoon bad met handwarm water. Het water mag niet te heet zijn, dat vindt de wol niet fijn, maar ook niet te koud, want dan spoelt de spinolie niet uit het garen. We gaan voor de gulden middenweg: handwarm.

Je kunt je project eerst even in alleen water laten weken. Zo spoelt er al van alles uit je breiwerk en wordt hij ook al wat zachter. Haal het uit het bad en ondersteun het natte pakket goed om vormverlies te voorkomen. Schep het bijvoorbeeld met een vergiet uit het water. Je kunt er dan ook nog wat water uitduwen zonder dat je wringt.

Je vult het wasbassin weer met handwarm water en nu doe je er een scheutje wolwasmiddel in. Op de verpakking staat wel hoeveel zeep je per hoeveelheid water moet gebruiken.

Het maakt niet veel uit welk wasmiddel dat is, als het maar voor wol geschikt is (dit om het oplossen van de buitenste laag van de wol te voorkomen). Wij vinden het heel handig om een wasmiddel te gebruiken dat je niet hoeft uit te spoelen (Eucalan) bijvoorbeeld.

Je laat je project minstens 15 minuten in een zeepbadje zwemmen. Schep of haal het daarna weer voorzichtig uit bad. Knijp er zoveel mogelijk water uit. Als het nodig is spoel je de zeep er uit. Je kunt, voordat je het bad leeg laat lopen, je project alvast in vieren (of zo) opvouwen. Haal het breiwerk dan uit bad en leg haar op een schone en droge handdoek. Rol het natte project nu strak in de handdoek en duw hier goed op. Zo wordt je breiwerk nog droger. Je zou zelfs op de handdoekrol kunnen gaan staan om er maximaal water uit te persen.

Het blocken oftewel opspannen

t-pins

 visdraad

 

Nu moet het breiwerk opgespannen worden, dat noemen we dus ook wel blocken. Hiervoor gebruiken wij graag t-pins en visdraad. Visdraad gebruiken we, omdat het tegen water kan en omdat het lekker strak gespannen kan worden zonder dat het breekt. Je kunt ook een blocking kit van bijvoorbeeld Knitpro gebruiken, daarin zitten lange soepele stalen pennen die je door de kant van je breiwerk. Je spant ze af met de t-pins.

T-pins, omdat het draad daar goed achter blijft steken en omdat de spelden zelf lekker stevig zijn en bovendien niet gaan roesten.

Leg breiwerk uitgespreid op de plek waarop je gaat opspannen. Dat kan de matras van het logeerbed zijn, een vloerkleed of tapijt, foam matten, een yogamat, of elke andere vlakke ondergrond waar je spelden in kunt en wilt prikken.

Rijg nu helemaal rondom met een maasnaald het visgaren door de randen van je project. Na de laatste hoek trek je er nog een paar meter draad doorheen en maak je een slipsteek. De slipsteek zet je vast met een t-pin alsof je de tent met een haring vastzet. Je draad zit vast en je pint ook de hoek van de shawl vast. Je kunt dus ook de pennen van de blocking kit gebruiken. Die zet je ook vast met een t-pin.

Op de foto’s zie je hoe dat bij een hap shawl in zijn werk gaat.

hoek1 opspannen

Nu ga je de volgende hoek opspannen. Leg je project daarvoor recht, alle plooien eruit, verschuif het visdraad tot je tevreden bent en zet de volgende hoek vast. Eerst maak je in het visdraad een lus en zet je die vast – de draad is strak gespannen – en dan zet je met een speld de hoek van het breiwerk vast.

Zo werk je alle hoeken af. Als je tevreden bent over hoe het werk nu ligt, kun je tussen de hoeken het draad nog vastzetten met t-pins. Je hoeft alleen de hoeken zelf met een t-pin vast te zetten. De punten tussen de hoeken zitten op de draad of lange pennen. Je hoeft dus alleen de draad vast te pinnen als je dat nodig vindt.

opspannen grace

Vooral belangrijk is dat de shawl echt gespannen wordt. Het breiwerk kan heel wat hebben, al moet je natuurlijk altijd met verstand opspannen.

hoek_opspannen

Na het opspannen zie je dat het breiwerk echt mooi open wordt. Alle gaatjes die je gemaakt hebt, zijn goed te zien.

grace

Als je project helemaal opgespannen is, moet het drogen. Tja, en dat kan wel een paar dagen duren. Laat de shawl echt helemaal droog zijn voordat je de spelden en het visdraad verwijdert.

En dan ….. tada! Je geweldige breiwerk is helemaal af en klaar om gedragen te worden.