Sokken breien – de verstevigde hiel deel 1

Sokken breien – de verstevigde hiel deel 1 leert je hoe je ervoor zorgt dat je hiel niet meteen een gat krijgt als je de sok gaat dragen. Want als je een sok hebt gebreid, is het natuurlijk zonde als er binnen de kortste keren een gat in valt.

In ons vorige blog hebben we al uitgelegd dat het garen en de pasvorm belangrijk zijn voor de levensduur van een sok. Je kunt nog wat extra verstevigingstrucs toepassen.

Deze week leggen we je uit hoe je een verstevigde hiel maakt door steken verspringend af te halen.

Goede kant verspringende versteviging

Goede kant verstevigde hiel

Verkeerde kant verspringende versteviging

Verkeerde kant verstevigde hiel

De hiel verstevigen door steken af te halen

Doordat je steken afhaalt, komt er aan de binnenkant van de breiwerk achter de afgehaalde steek een extra draad. Dat is de werkdraad die je achter de afgehaalde steek naar de volgende te breien steek meeneemt. Door het dragen en wassen vervilt je breiwerk een beetje en deze extra draad geeft dan een dubbeldik stukje in je breiwerk. Het duurt dus wat langer (dubbellang) voordat de dubbeldikke plek doorslijt.

Hielen zijn dé plek in een sok om een versteviging in te breien; je breit dan een verstevigde hiel.

Voordat je zo’n verstevigde hiel gaat breien is het nog handig om te bedenken dat twee toeren met afgehaalde steken minder hoog zullen zijn dan wanneer je de twee toeren gewoon in tricotsteek zou breien. Dit heeft invloed op de hoogte van je hiel.

Hier geven we je de verstevigde hiel voor een sok die je vanaf de boord breit. Onderaan het blog zul je wat vinden over een verstevigde hiel in een sok vanaf de teen.

Aan de slag

Okay, nu gaan we aan de slag voor de hiel. Je breit de verstevigde hiel over de helft van het aantal steken van de sok. Stel je hebt 60 steken opgezet dan brei je de hiel over 30 steken. Een hiel met afgehaalde steken brei je net zoveel toeren lang als je steken hebt voor de hiel. Dus voor deze hiel betekent dit dat je 30 toeren grote hiel breit.

Weet je nog: de grote hiel is het stuk van de hiel dat achterop je voet zit. Het stukje hiel onder je voet heet kleine hiel.

Afgehaalde toer en averechte toer

De toer met de lange lussen is de heengaande toer waarin je de steken afhaalt.

De toer tussen de toeren met de lussen is de averechte teruggaande toer.

Afhalen boven steek

Doordat je verspringend afhaalt, ligt er steeds een lus boven een normale steek.

Zo brei je de verstevigde hiel

Je breit de verstevigde verspringende hiel zo:

Tr. 1 (goede kant): 1 afh., 1 r., je eindigt met 1 r.

Tr. 2 (verkeerde kant): 1 afh., rest averecht.

Tr. 3: 1 afh., 1 afh., 1 r., je eindigt met 1 r.

Tr. 4: zoals tr. 2.

Let op: elke toer begint met een afgehaalde steek – dat is voor het opnemen van de spie straks. Elke toer eindigt met een gebreide steek. Het maakt niet uit wat de voorlaatste steek was!

Als je hiel klaar is, zie je een vage ruit in de hiel. Door het dragen van de sok verdwijnt dat. Het garen vervilt en het patroon verdwijnt daardoor. Hij blijft natuurlijk wel stevig!

Verstevigde hiel voor teen-eerst-sokken

Je kunt natuurlijk ook in een sok die je vanaf de teen breit een verstevigde hiel breien. Voor ‘teen-eerst’sokken brei je eerst de spie, dan de kleine hiel en daarna de grote hiel. De grote hiel is het stuk van de hiel dat je verstevigd breit.

Je breit aan het einde van de toer de laatste steek van de hiel samen met de eerste steek van de spie. Aan het begin van de volgende toer haal je die samengebreide steek af. Dit samenbreien doe je net zo lang tot je weer evenveel steken hebt als voor je aan de spie begon.

Meer weten?

Wil je meer weten over het breien van sokken? Dan is Draad! 4 sokken breien een goed boek voor jou. In ons boek leggen we alle ins en outs van het sokken breien duidelijk uit aan de hand van tekste én beel.

Goede sokkenwol vind je in de beter breiwinkel. Ga er eens langs en vraag advies. Hooks & Yarn is bijvoorbeeld zo’n winkel waar je goed advies krijgt.

Wol & Co Draad! 4 sokken breien