Drie-naalden afkanting en de vorm van je trui

In dit blog vertellen we je hoe je de drie-naalden afkanting maakt. Deze techniek en andere kunnen je helpen je trui of vest in model te houden. Want misschien herken je het verhaal hieronder.

Eindelijk! Je trui is af. Weken, of misschien wel maanden, heb je aan je trui gewerkt en nu is hij eindelijk af. Je hebt hem gebreid van mooi garen. Dat kostte wel wat, maar nu heb je een geweldig en uniek kledingstuk.

Na een paar weken is het garen nog net zo mooi, maar je trui is uit model. Eigenlijk vind je de trui nu niet meer zo geweldig.

Misschien is dit je wel eens overkomen? Hieronder vind je een paar tips om het uit model raken van je zelfgebreide kledingstukken de volgende keer te voorkomen.

Maak een proeflapje

Maak een groot proeflapje. Meet het proeflapje op vóór het wassen.

Na het wassen hang je het natte proeflapje op om te drogen. Je kunt zelfs knijpers onderaan het lapje doen om er nog wat gewicht aan te hangen.

Wanneer je het proeflapje meet als het droog is en er is erg veel verschil in grootte kun je het proeflapje nog eens op dunnere naalden maken.

titicaca_aqua alpaca

Welk garen gebruik je

Als je glad garen, bijvoorbeeld Merino, gebruikt, zal het werk meer uitzakken dan als je bijvoorbeeld wol gebruikt.

De steken in een Merino breiwerk gaan niet erg in elkaar haken en blijven ‘langs elkaar glijden’.

Wol daarentegen is ruwer en de steken haken in elkaar. Alpaca garen is nogal zwaar. Dit zal ook het uitzakken bevorderen.

Het garen dat je gebruikt maakt dus ook uit voor het eindresultaat. Kijk goed welk garen in het originele patroon is gebruikt als je een ander garen wilt gebruiken.

Constructie van je kledingstuk

Dan is er de constructie van je kledingstuk.

Veel mensen vinden het leuk om een kledingstuk uit één stuk te maken. Als je de laatste steek afkant, is je werkstuk klaar. Maar, er zijn dan geen zijnaden. Deze naden geven juist stevigheid aan je kledingstuk. De armsgaten, maar vooral de schoudernaden moeten stevig zijn. Aan de schoudernaden ‘hangt’ de hele trui!

Het aan elkaar mazen van de schoudernaden geeft wel een nette afwerking, maar geen stevigheid. Om stevige schoudernaden te krijgen kun je goed een drie-naalden afkanting gebruiken.

Bijkomend voordeel van de drie-naalden afkanting is dat de steken precies tegenover elkaar komen te liggen. Bij het aan elkaar mazen van de schouders heb je aan het eind een halve steek over.

drie-naalden afkanting 1

Drie-naalden afkanting

1.De twee naalden met steken houd je tegen elkaar. Wil je de naad aan de binnenkant van je trui dan moeten de verkeerde kanten van je breiwerk nu aan de buitenkant zitten.

2. Pak een extra naald van dezelfde dikte als waarmee je gebreid hebt.

drie-naaldenafkanting 2

Stap 3

3. Brei nu een steek van de voorste naald en een steek van de achterste naald samen.

drie-naalden afkanting 4

Stap 4

4. Brei nog eens een steek van de voorste en de achterste naald samen. Er staan nu twee steken op je rechternaald.

drie-naalden afkanting 5

Stap 5 en 6

5. Haal de achterste steek op de rechternaald over de voorste. Je hebt één steek afgekant.

6. Herhaal stap 4 en 5 tot je nog één steek op je rechternaald hebt staan.

drie-naalden afkanting 7

Stap 7

7. Knip de werkdraad door en trek hem door de laatste steek.

Je hebt nu een mooie stevige naad die er ook nog netjes uitziet!